Alimentatia mileniului III

Posted By bogdadmin


Clubul Rotary Timişoara a organizat în data de 16.10.2008, la Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului, Sala Senatului, o masă rotundă cu tema „Alimentaţia mileniului III”, manifestare prilejuită de Ziua Mondială a Alimentaţiei.
Această masă rotundă se înscrie în tema Rotary Internaţional pentru anul 2008-2009 „ Să facem visele realitate”. În discursul de preluare a mandatului sau, Preşedintele RI, D.K. Lee le cerea rotarienilor de pretutindeni să se concentreze pe cea mai importantă resursă a fiecărei comunităţi: copiii noştri. În vederea îndeplinirii obiectivului RI 2008-2009, punctele de interes maxim sunt sănătatea, alimentaţia, apa şi educaţia.


În prezent modul de alimentaţie s-a schimbat foarte mult datorita
vieţii stresante si încărcate în evenimente, pe care o are fiecare
dintre noi. Asta înseamnă că lăsam la o parte „alimentaţia sănătoasă”
şi o înlocuim, fără să conştientizăm impactul asupra noastră ,cu o
„alimentaţie nesănătoasă”. De aici, asistăm la obezitatea în rândul
copiilor şi tinerilor, bolile de inimă şi diabetul, toate asociate şi
alimentaţiei deficitare, care au o incidenţă alarmant de crescută.
Un rol foarte important in  acest sens îl are mass-media, mai exact
publicitatea care prezintă alimente de tip fast-food, fără a preciza
influenţa negativă pe care acestea o au asupra sănătăţii noastre.

În vederea educării tinerei generaţii în spiritul unei vieţi sănătoase
şi a reducerii efectelor nocive ale unor tipuri de alimente, un pas
important a fost făcut în sensul interzicerii comercializării în
unităţile şcolare de produse fast-food, cu îndulcitori sau cu un aport
mare de carbohidraţi.

În vederea implementării unei atitudini conştiente de necesitatea unei alimentaţii sănătoase mai sunt încă multe de făcut. Întâlnirea s-a dorit a fi un pas in plus spre o alimentaţie sănătoasă
şi echilibrată şi a avut ca  grup ţintă publicul larg, părinţii ,
educatorii, specialiştii în domeniu şi nu în ultimul rând reprezentanţi
ai mass-media.
La discuţii au luat parte reprezentanţi ai următoarelor instituţii:
 

  • Institutul de sănătate publica Timişoara, d-na Gabriela Gârban, medic
    specialist in igiena, expert in suplimente alimentare la Comisia
    Europeana
  • Direcţia Sanitar-Veterinara, d-na Dana Tamas, director adjunct ,
  • Autoritatea de sănătate publica Timiş, d-na Viorica Dumitru, director executiv adjunct ,
  • Agenţia pentru protecţia mediului Timiş, d-na Adina Horablaga, director executiv ,
  • Oficiul judeţean pentru protecţia consumatorilor Timiş, d-na Oana Jichici, inspector- sef adjunct ,
  • Universitatea de Ştiinţe Agricole a Banatului, Facultatea de Tehnologia
    produselor agroalimentare, d-na Florina Radu, conferenţiar doctor
    inginer.
  • D-na Rodica Nicolescu, medic primar geriatrie, gerontologie, nutriţionist, cabinet particular.
  • Aliakbar Barmayoun, preşedinte al Clubului Rotary Timisoara

Informatii privind concluziile si recomandarile desprinse in urma
discutiilor purtate, vor fi disponibile sub forma unei broşuri 
distribuite în mod gratuit în unităţi de învăţământ  din oraş, având
loc şi prelegeri pe această temă în unităţile respective . De asemenea,
broşurile vor fi distribuite în mai multe puncte des frecventate de
către publicul larg ( centre comerciale, spitale, artere aglomerate din
oraş)

Galerie Foto

This entry was posted in Stiri. Bookmark the permalink.