Împădurirea Rotary
Posted By admin
Coordonatori proiect: Ovidiu Ambruș și Adrian Bădescu
Obiectivul proiectului: Inițierea împăduririi unor loturi multiple a 5ha, în inelul verde al orașului, precum si realizarea unui parc tematic Rotary & Corporate.
Președintele Rotary International, Ian Riseley, a lansat o provocare în discursul său de la Adunarea Generală de la San Diego: ca fiecare club Rotary să planteze câte un copac pentru fiecare membru al său până în data de 22 aprilie 2018, care marchează Ziua internațională a Pământului.
Rotary Club Timișoara lansează o altfel de provocare, ca fiecare familie și fiecare locuitor al Timișoarei să planteze un copac al său până în anul 2021, pentru ca orașul și locuitorii săi să prindă rădăcini adânci și sănătoase. Iar acesta ar fi startul unui alt proiect mai amplu: ”Timișoara GreenCity”, prin care orașul Timișoara ar trebui să demareze procedura de integrare în rețeaua mondială de orașe verzi și sănătoase.
În perioada 2003-2017 Districtul Rotary 2241 România și Republica Moldova a plantat 124.699 de copaci, iar în 2017 a plantat deja 2.200 de copaci. Rotary Club Timișoara, împreună cu alte organizații cu implicare socială, își propune să mobilizeze autoritățile locale și să sensibilizeze locuitorii orașului despre necesitatea și beneficiile transformării Timișoarei într-un GreenCity.
”Ce gest mai frumos și plin de iubire dedicat generațiilor viitoare am putea să facem decât să lăsăm în urma nostră o armată de copaci pe care noi i-am plantat?” (Emilian Sopoian, District Governor).
Un oraș durabil (GreenCity) creează un mod de viață durabil în cele patru direcții: ale ecologiei, economiei, politicii și culturii. Timișoara va trebui să se poată integra, în primul rând, armonios în mediul înconjurător, creind un ecosistem sănătos și puternic. În al doilea rând, ar trebui să se alimenteze de la surse regenerabile de energie. Miezul acestui concept este de a crea cea mai bună amprentă ecologică imaginabilă, producând în același timp cea mai mică cantitate de poluare posibilă.
În demararea acestui proiect, crearea unui inel verde complet în jurul orașului, cu organizarea unor spații sociale,este un prim proiect care trebuie continuat în Timișoara.
Pentru aducere aminte, as vrea sa va prezint cateva momente/informatii de la aceste actiuni:
2015:
În data de 14 noiembrie 2015 în localitatea Utvin, com SînMihaiu Român, Timiș s-au plantat pe 10 hectae 40 000 puieți cu un număr de 3000 de voluntari, fiind astfel cea mai mare acțiune de împădurire din cadrul acestui proiect la nivel național. Acțiunea a făcut parte din proiectul “Plantăm fapte bune în Romania”, Inițiator: Asociatia EcoAssist București. Organizator local Timiș Asociația ECO CLUB Timișoara.
Rotary Club Timisoara a mobilizat aproximativ 1000 de voluntari, implicandu-se de altfel si in partea logistica (transport, unelte necesare, manusi) prin partenerii sai.
2016:
Acțiune de plantare puieți forestieri in data de 19 Martie 2016 – organizată de către Primăria Sînmihaiu Român în colaborare cu “Plantăm fapte bune în România”, ECO CLUB Timișoara și Asociația Tineri pentru Viață Arad, cu sprijinul Direcției Silvice Timiș, Universitatea de Vest din Timișoara (UVT), Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor, , Hotel Casa de la Rosa, FC Ripensia Timișoara, Rotary Club Timisoara. Sponsorul acțiunii : concernul ZF TRW.
S-au plantat 10.000 puieți forestieri – (cedru, stejar pedunculat, frasin), cu ajutorul a aproximativ 500 voluntari determinați să facă fapte bune, pe o suprafața de 1 ha teren la Sînihaiu Român și 1 ha teren la SînMihaiu German.
2017- o altfel de abordare :
Realizarea unui cvartal de padure de 5,29 hectare, cu latura de 230 m, incorporat intr-o zona de padure mai ampla.
Cvartalul ”Rotary & CorporateFriends” va fi transformat într-un parc de agrement, cu ”bulevarde” (green avenue-6), ”alei” (promenade-6) și ”piațete” (square-24), purtând numele companiilor-partener Rotary (companii-sponsor).
Potentiale locatii (discutii cu Primaria Timisoara si Consiliul Judetean): Zona Padurea Verde și Zona Aeroport.
BENEFICII PENTRU ORAȘ
- Creșterea calității vieții, a mândriei locale, a sentimentului de apartenență și a dorinței de a continua proiectul;
- Creșterea ratingului mediatic local, european și internațional;
- Creșterea turismului;
- Creșterea investițiilor premium (capitalul verde european sau frunza verde europeană sunt atractive pentru investitori);
- Creșterea sprijinului financiar, a sponsorizărilor și grandurilor, a accesului la rețelele europene de capital verde;
- Obținerea de consiliere de specialitate cu privire la modul de îmbunătățire a fiecărui indicator de mediu/domeniu.
Durata proiectului: 5 ani – din momentul acceptarii sale până la finalizare;
Proiectul a atras fonduri de 6500 EUR (bani disponibili in contul Rotary).